Hyppää sisältöön

Selma van de Perre

Nimeni on Selma

Juutalaisen vastarintataistelijan muistelmat

Uskomaton selviytymistarina

Natsivallan alla eläneen juutalaisnaisen tie johti vastarintaliikkeeseen ja lopulta keskitysleireille. Nyt 75 vuotta sodan päättymisen jälkeen hän kertoo pelastumisestaan, johon vaadittiin rohkeutta, kekseliäisyyttä ja välillä myös puhdasta onnea.

Kun toinen maailmansota syttyi, hän oli 17-vuotias. Pian hänen juutalaisuudestaan, jolla ei siihen asti ollut ollut Alankomaissa merkitystä, tuli elämän ja kuoleman kysymys.

Onnistuttuaan välttämään työleirin, jolle hänet oli määrätty vuonna 1942, nuori nainen liittyi vastarintaliikkeeseen. Hän väärensi ja kuljetti asiakirjoja ympäri Alankomaita salanimellä Margareta van der Kuit. ”Marga” pystyi pitkään pakenemaan natseja, kunnes heinäkuussa 1944 hänet annettiin ilmi ja vietiin Vughtin keskitysleirin kautta Saksaan Ravensbrückiin. Toisin kuin vanhempansa ja sisarensa Clara, hän selvisi leirien kauhuista hengissä.

Missään vaiheessa kukaan ei tiennyt, että hän on juutalainen, saati hänen oikeaa nimeään. Vasta sodan jälkeen hän uskalsi sanoa sen ääneen: nimeni on Selma.

Osta teos

Mediassa

”Riipaisevat muistelmat todistavat paitsi käsittämättömästä julmuudesta, myös sattumasta ja halusta elää.“

Me Naiset

”Selma van de Perren muistelmat vuosista 1942–1945 ovat hyytävää luettavaa – – Hän tuo kirjassaan sodan kauhut elävästi lukijan silmien eteen ja saa vastarintaliikkeen toiminnan ilmiantajineen ja pidätyksen pelkoineen hyvin esiin.“

Ilta-Sanomat

”Toden ja unen kaltainen kerronta on surrealistista: sitä ei lukiessa meinaa uskoa todeksi, vaikka Selma kertookin vain kokemastaan.“

Kaleva

Selma van de Perre

Selma van de Perre syntyi Amsterdamissa 1922. Toisen maailmansodan aikana hän oli mukana vastarintatoiminnassa. Pian sodan jälkeen hän muutti Lontooseen, jossa hän työskenteli BBC:ssä ja toimi myös vuosia ulkomaankirjeenvaihtajana alankomaalaisille televisiokanaville. Selma van de Perre asuu edelleen Lontoossa.