Hyppää sisältöön

Édouard Louis

Ei enää Eddy

Henkeäsalpaava omaelämäkerrallinen romaani, joka järkytti Ranskaa.

Ei enää Eddy on Ranskan viime vuosien kohutuin ja puhutuin romaani, joka nousee lähes julman niukkaa kerrontaansa suuremmaksi kuvaksi unohdetusta Ranskasta, köyhyydestä, tuomitsemisesta ja näköalattomuudesta.

Kaikki tietävät, että Eddy Bellegueulessä on jotain vialla: vanhemmat, sisarukset, kyläläiset, ystävät, Eddy itse. Ja vaikka hän yrittää kaikkensa, hän ei muutu. Toiset tunnistavat erilaisuuden ja vainoavat Eddyä, toiset hylkivät häntä. Unohdetulla pohjoisranskalaisella teollisuuspaikkakunnalla sovinismi, köyhyys ja näköalattomuus pitävät valtaa: se Ranska, jonka tunnemme, on unohtanut heidät kaikki. Heitä ei ole olemassa kirjallisuudessa eikä mediassa, heillä on vain tämä hetki, eikä kukaan kuule heitä. Ei enää Eddy kertoo, miten Eddy Bellegueule kasvoi väkivallan keskellä homoseksuaalina, erilaisena, ainoana toiveenaan olla niin kuin muut, ja miten hän löysi kuin sattuman kauppaa pakotien toiseen maailmaan.

Osta teos

Mediassa

"”Louis'n tyyli muistuttaa kovasti Kreetta Onkelin kädenjälkeä Ilosessa talossa. Kummallakin on suora ja selkeä kirjoitustyyli, joka antaa tilaa sekopäisille ja painavia taakkoja kantaville henkilöhahmoille. Louisin teos näyttää, että vaikka on Euroopan unioni, vaikka on globalisaatio, teknologia, halpalennot, leveät leivät ja sirkushuvit, niin yhä vain hyvinvointivaltioissakin on köyhyyttä. Köyhän ranskalaiskylän perspektiivistä Riviera, punaviini ja taide ovat yhtä kaukana kuin ulkoavaruus.“"

Itä-Häme

"”Lakonisesti kirjoitettu pieni romaani järkyttää ja tekee lähtemättömän vaikutuksen.“"

Me Naiset

"”Harvoin vastaan tulee kirjoja, jossa pystytään vastaavalla tavalla avaamaan seksuaali-identiteetin kehittymistä, perhesuhteiden vaikeuksia, häpeää – ja ennen kaikkea luokkayhteiskunnan ongelmia.“"

Helsingin Sanomat

Édouard Louis

Édouard Louis (aiemmin Eddy Bellegueule, s. 1992 Hallencourtissa) kirjoitti esikoisteoksensa Ei enää Eddy vain 21-vuotiaana. Ensimmäinen kustantaja hylkäsi kirjan sillä perusteella, että sen kuvaamaa köyhyyttä ei olisi Ranskassa ollut enää sataan vuoteen. Kun kirja julkaistiin, siitä tuli arvostelumenestys, sitä myytiin yli 300 000 kappaletta, ja se herätti kiivasta poliittista keskustelua. Louis on opiskellut sosiologiaa Pariisissa, ja hän kirjoittaa neljättä kirjaansa.

Muut teokset