Tammella kaksi tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokasta: Rannalla ja Suuri valhe vammaisuudesta
Tawastin ja Leinosen teos Suuri valhe vammaisuudesta esittelee vammaisuuden käytännön tilanteet ja isot kysymykset syvällisen helppotajuisesti. Miten opetella sanomaan ’vammainen’ ilman haparoivaa taidepaussia? Kuinka valaa vammaiseen lapseen itseluottamusta? Miksi vammaisuus ei ole traagista?
Suuri valhe vammaisuudesta on omakohtainen ja hämmentävän hauska tietokirja, joka esittelee perusasiat vammaisuudesta, olipa kyse apuväline-etiketistä, esteettömyystietojen perään kyselemisestä tai elokuvien vammaisista sarjamurhaajista. Siinä samalla kirja kyseenalaistaa käsityksemme vammaisuudesta ja avaa huikaisevan näköalan koko ihmisyyteen. Miksi vammattomuutta pidetään normaalina ja mitä haittaa tästä ableismiksi kutsutusta maailmankuvasta on meille kaikille?
Finlandia-raadin perusteluissa teosta kuvataan seuraavasti:
”Kirja haastaa jokaisen miettimään, tarkoittaako vammattomuus samaa kuin ’normaali’. Teos antaa kaikille mahdollisuuden pohtia suhdettaan vammaisuuteen. Se avartaa ajattelua – ja jää kaihertamaan mieleen. Teksti sisältää painavaa asiaa, mutta ei ole ryppyotsaisesti kirjoitettu.”
Sofia Tawast on vapaa toimittaja, someaktivisti, mediatutkimuksen FM ja vammaisen lapsen äiti. Hän uskaltaa nauraa omalle tietämättömyydelleen ja kysyä tyhmiä kysymyksiä toisten puolesta. Riikka Leinonen on CP-vammainen yhteiskunta-alan ammattilainen, joka on työskennellyt maisema-arkkitehtuurin, liikunnan yhteiskuntatieteiden ja politiikan parissa. Samalla hän on kypsytellyt näkemyksiään arjen ableismista.
Dosentti, tietokirjailija Sanna Nyqvistin teos Rannalla – Miten kirjailijat löysivät meren (Tammi) kutsuu lukijan Jane Austenin, Virginia Woolfin, Tove Janssonin ja muiden klassikkokirjailijoiden matkassa rannalle ja kokemaan maiseman kirjailijan silmin.
Rannalla – Miten kirjailijat löysivät meren (Tammi) on kiehtova matka suolantuoksuiseen kulttuurihistoriaan ja kirjailijoiden lempirannoille. Jane Austen reippaili Englannin etelärannikolla, Marcel Proust palasi vuosi toisensa jälkeen Normandian kimmeltävään valoon, ja Tove Jansson loi oman paratiisinsa Suomenlahden saarelle. Rantojen lumo on osa jaettua kokemusmaailmaamme ja luontosuhdettamme. Mutta miten pitkään saamme kokea rakkaat rantamme sellaisina kuin ne nyt ovat? Tätä pohti jo August Strindberg 1800-luvun lopulla, kun teollisuus ja turismi muokkasivat Tukholman saaristoa.
Rannalla on mukaansatempaava ja yllätyksellinenkin kertomus siitä, miksi rannoista on tullut meille tunteiden maisemia, turvapaikkoja ja seikkailujen saarekkeita.
Finlandia-raadin perusteluissa teosta kuvaillaan näin:
”Kauniilla ja huolitellulla kielellä kirjoitettu teos pohtii, mitä maisema tekee ihmiselle – ja toisin päin. Yllättävä, omaperäinen näkökulma laajentaa aiheen kaunokirjallisuudesta ympäristöön, jota ihminen on muokannut mieleisekseen vuosisatojen saatossa. Pieni, suuri kirja.”
Sanna Nyqvist on tietokirjailija ja yleisen kirjallisuustieteen dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen kirjoituksensa avaavat poikkeuksellisia näkökulmia kirjallisuuteen ja kirjojen kanssa elämiseen. Kirjalliset väärennökset (2018, yhdessä Outi Ojan kanssa) käsittelee kirjallisuushistorian nurjia puolia, ja Räjähdemiehen perintö (2019) johdattaa Nobelin kirjallisuuspalkinnon kulisseihin. Nyqvist on myös kirjallisuuslehti Parnasson kolumnisti.
Tammi onnittelee lämpimästi ehdokkaita!