Juha Laaksonen, Paavo Hellstedt
Suomen pikkunisäkkäät
Hiiret, myyrät, päästäiset ja sopulit
Luonto tutuksi!
Upeasti kuvitettu teos kertoo pikkunisäkkäiden merkityksestä ekosysteemissä ja tarjoaa huimasti tietoa eri lajien erityispiirteistä.
Pikkunisäkkäiden monimuotoinen joukko muodostaa valtaosan Suomen nisäkäslajistosta. Meillä elää yhteensä 26 pikkunisäkkääksi luokiteltavaa lajia, joista osa on hyönteissyöjiä ja osa jyrsijöitä.
Vaikka pikkunisäkkäät ovat kooltaan pieniä, niiden merkitys Suomen luonnossa on suuri. Ilman niitä monet petoeläimet olisivat pulassa, ja ne ovat avainasemassa myös luonnon monimuotoisuuden ja tasapainon ylläpitäjinä. Rotat, myyrät ja hiiret ovat tarjonneet myös haasteita ihmisten elämään niin metsä-, viljelys- ja varastotuhojen aiheuttajina kuin erilaisten tautien levittäjinä.
Onko myrkyllisen vesipäästäisen purema vaarallinen ihmiselle? Miksi metsäsopuleista vain neljännes on uroksia? Entä tekevätkö tunturisopulit 40 vuoden välein joukkoitsemurhia vai lähtevätkö ne vaeltamaan, koska eivät halua nähdä muita sopuleita?
Suomen pikkunisäkkäät vastaa näihin ja moniin muihin kiperiin ja kiehtoviin kysymyksiin. Samalla kerrotaan myös hauskoista kohtaamisista pikkunisäkkäiden kanssa.